Instructie & voorlichting

Uw opdrachtgever besteedt veel tijd aan de instructie van medewerkers en bezoekers. Als medewerker ben je verplicht om deel te nemen aan instructie- bijeenkomsten. Ook moet je je altijd houden aan de veiligheidsinstructies van je leidinggevende.

 

Instructie

Ben je nieuw binnen de organisatie? Dan krijg je een algemene introductie. Over onderwerpen als veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu.

Daarnaast krijg je voor elk project van je leidinggevende een speciale projectinstructie. Daarbij komen alle veiligheidsrisico’s aan bod. Uiteraard doen we er alles aan om deze risico’s te beperken. Daarvoor hebben we verschillende methodes:

  • Voor elk project wordt een VGM-plan opgesteld. Hierin staan alle risico’s opgesomd op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Ook staat in het plan welke maatregelen er zijn getroffen. Je leidinggevende bespreekt de onderdelen met je, die voor jou relevant zijn.
  • Soms moet je taken uitvoeren die nieuw zijn. Die niet vaak voorkomen. Of die een hoog risico met zich meebrengen. In deze gevallen maakt het projectteam, de uitvoerder of de veiligheidskundige een Taak Risico Analyse (TRA). Hierin staan de risico’s beschreven die bij die specifieke taak horen. Je leidinggevende bespreekt de TRA met jou.

 

Bezoekers

Krijg je bezoek? Dan ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoeker.

  • Bezoekers van een project locatie moeten zich altijd eerst melden bij de uitvoerder. Die legt de veiligheidsregels uit.
  • Werk je op kantoor? Dan haal je je bezoeker zelf op in de ontvangstruimte. En bij vertrek begeleid je de bezoeker naar de uitgang.

 

Toolboxmeetings

Tijdens de zogenoemde toolboxmeetings staan steeds één of meer actuele onderwerpen op het gebied van veiligheid centraal. Je kunt ook zelf een onderwerp aandragen. Uiteraard staat of valt het succes van een toolboxmeeting met de betrokkenheid van de deelnemers. Neem dus vooral actief deel aan de bijeenkomst. En houd je aan wat er tijdens de bijeenkomst besproken wordt.  Heb je een onderwerp dat niet aansluit bij een beschikbare toolbox, meld dit bij je leidinggevende

 

Scholing en opleiding

Iedere operationeel medewerker op de bouwplaats moet minimaal het certificaat Basisveiligheid VCA hebben en leidinggevenden moeten minimaal in het bezit van een VCA VOL certificaat. Daarnaast volg je aanvullende veiligheidstrainingen. Welke dat zijn? Dat hangt af van je functie en van het project waar je aan het werk bent. Ook krijg je aanvullende trainingen voor specifieke werkzaamheden met veel risico’s.

 

 

 

OVER HET CENTRAAL DIPLOMA REGISTER

In het Centraal Diploma Register (CDR) kunt u nagaan of iemand een geldig VCA- of SOG-diploma heeft. Diplomahouders kunnen met het CDR de geldigheidsduur van hun diploma controleren, zodat ze weten wanneer het tijd is om herexamen te doen. Om in het CDR te zoeken heeft u minimaal de geboortedatum en drie aaneengesloten letters van de achternaam van de diplomahouder nodig.

In het CDR staan:

  • VCA-diploma's (B-VCA, VOL-VCA en VIL-VCU);
  • Diploma's en certificaten voor opleidingen uit de SSVV Opleidingengids (SOG) op het gebied van petrochemie en steigerbouw.

Buitenlandse diploma's en gelijkwaardige diploma's staan niet in het CDR.

Kloppen uw gegevens in het CDR niet, of wilt u niet in het CDR worden opgenomen? Neem dan contact op met VCA Infra.

De gegevens uit het CDR staan ook op het Digital Safety Passport (Deltalinqs) en het Digitaal Veiligheidspaspoort (railAlert)